Óra különlegességek - Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon

Az őrület új szintje

Az Ulysse Nardintől soha nem álltak távol a párjukat ritkító összetettségű és egyedi megjelenésű órák, gondoljunk csak a Freakre vagy az Erotica óra- vagy percismétlőre.

Ulysse Nardin - Freak Vision

Ulysse Nardin - Erotica Jarretiere

Grand Deck Marine Tourbillon

A 2016-os Baselworldön még a márkát jól ismerők számára is sikerült azonban valami döbbeneteset prezentálni: ez az Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon, avagy a szó szerinti fordításban kevésbé magasztosan hangzó " nagy fedélzeti tengeri forgószél".

A tourbillon adott, szinte kiugrik ránk a számlap hat órai pozíciójából, közepén pedig büszkén virít a zománcba burkolt Ulysse Nardin horgony, amit, biztos - ami biztos alapon megtalálunk mégegyszer a számlapon, még pedig tizenkét óránál. Továbbá a koronán is ha esetleg nem lenne elég egyértelmű, melyik manufaktúra követte el ezt az egyébként kiválóan hordható, negyvennégy milliméter széles, 18 karátos arany vagy fehérarany tokba burkolt órát. Na de a lényeg nem is a tourbillon . Lassan elérjük azt a pontot az óragyártás történetében, ahol ez már nem a húzóerejű komplikáció, hanem szinte alapvető adottsága a csúcsmodellek bizonyos szegmensének . Inkább a perckijelzést elősegítő, eddig órában talán kijelenthetjük, hogy soha nem látott "nanovezeték rendszer".

A szabad szemmel egyébként szinte alig látható parányi "hajókötelek" egy csigarendszeren keresztül megfeszítve és mozgatva a hatalmas, kék árbócra hasonlító percmutatóhoz vannak csatlakoztatva, hogy azt előre és hátra mozgassák a kékes fényben tetsző, átlátszó, ötös osztásban feliratozott zafírkristály perc-skála fölött.

Értelemszerűen a mutató retrográd, tehát az óra végét elérve a csörlők pompás összjátékkal visszahúzzák azt a nulla pozícióba. Az órák indikációját az egyik legnagyobb "digitális" órakijelzés biztosítja, amit valaha láttunk. Ijedtségre nincs ok, ugyanis megjelenésén túl semmi elektronikus nincsen az órákat két,egymás mellé elhelyezett, az óra hatvanadik pecében automatikusan a következő állásra ugró tárcsában.

Egészen elképesztő és szórakoztató az, ahogyan napjaink luxusóragyártása a legőrültebb, legdrágább órák kicsi, de bővülő sorát megközelíti. A Grand Deck Marine Tourbillon pedig jól példázza ezt. Ha jobban megnézzük, ez a lehető legegyszerűbb tényleges funkcionalitással felvértezett órák egyike, mindössze óra-perc kijelzéssel ( a másodperceket, skála nem lévén, csak megközelítő pontossággal tudnánk leolvasni az egy perc alatt tengelye körül megforgó tourbillon ketrecének állásán keresztül). Hiába nincs még fél tucat másik kijelzés és mutató, a Grand Deck napjaink egyik legegyedibb és legösszetettebb órájának számít . 

forrás: óramagazin

Videó :

 

Telefon: +36-30/208-6155

e-mail: oraklinika@gmail.com

6344 Hajós, Hunyadi u. 18.

(c) 1995-2016 Tachion - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center